Etsi kirjoituksia
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Voitto on hinnoitteluvirhe

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Entinen SOK:n pääjohtaja ja kansanedustaja Jere Lahti tapasi sanoa, että voitto on hinnoitteluvirhe (KL 15.5.2012).

Osuuskaupan periaatteiden mukaan näin tietysti on. Mahdolliset liiketoiminnan ylijäämät on tarkoitus jakaa takaisin jäsenkunnalle joka tapauksessa.

Mutta se vasta on karmeaa, että moni tavallisen osakeyhtiön työntekijä on Jere Lahden kanssa samaa mieltä.

Ystäväni on lääkefirman myyntiedustaja. Hän oli joitain vuosia sitten pohtimassa, miten närästyslääkkeen tuottoa voisi kasvattaa.

Vatsavaivaisten eliksiiriä oli myyty siihen saakka puolen litran pänikkässä. Työryhmä keksi pakata saman litkun pieneen pulloon. Siis sellaiseen, joka mahtuu näppärästi vaikka käsilaukkuun.

Uusi pakkauskoko osoittautui suosituksi. Ainakin asiakkaat innostuivat siitä. Mutta yllättäen apteekin väki ei ollut samaa mieltä.

Monet farmaseutit heittäytyivät poikkiteloin. Pienen annoksen kate oli kuulemma kohtuuton.

Ällistyttävää, eikö totta? Mistähän farmaseutit kuvittelevat palkkansa putkahtavan? Mahtaako apteekkarilla olla takahuoneessa Suomen Pankin auktorisoima kopiokone, jolla saa monistaa seteleitä?

Sikäli kuin tiedän, apteekkibisneksen kate on kutistunut vuosikausia. Luulisi, että jokainen farmaseutti pohtisi pää punaisena, miten suunta olisi käännettävissä.

Hätähousu saattaisi tokaista, että kyse on hinnoitteluongelmasta. Mutta taustalla onkin taas kerran johtamisongelma. Pomo on unohtanut kouluttaa väkeään.

Tulos- ja taselaskelmia työkseen pyörittelevän apteekkarin on helppo unohtaa, etteivät hänen työntekijänsä todellakaan ymmärrä, miten firman talous toimii. Kateprosenttien ja oman työpaikan kohtalonyhteys on hyvin hähmäinen.

Valitettavasti lyhytnäköinen ajattelu on yleistä toimialasta riippumatta. Rahat tuntuvat tulevan seinästä, maitoa saa kaupasta ja sähköä tunkee töpselistä.

Kerran pari luokanopettajaa jutteli välitunnilla keskenään. Kansankynttilä murehti tulevan ikkunaremontin yllärikustannuksia.

Kollega lohdutti: ”Älä välitä, taloyhtiöhän ne sellaiset remontit maksaa!”

Järjestä työntekijöillesi pakollinen, selkokielinen yritystalouden pikakurssi. Näytä, miten alennukset tuottavat työttömiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Kuinka kalastat ruutanoita
Tommi Elomaa

Kuinka kalastat ruutanoita?

Miten myyt asiakkaille, jotka säästävät pysyäkseen hengissä? Millaisella syötillä ruutana käy koukkuun kiinni?

Kolme viheliäistä kysymystä yrittäjälle
Riikka Nurmi

Yrittäjän kolme viheliäistä kysymystä

Mitä tehdä, jos asiakas pyytää jotain, mitä en osaa, ja josta en tiedä, miten se tehdään? Miten asetan hinnan oikein, ettei palveluni ole liian halpaa eikä kallistakaan? Mitä vastaan, kun asiakas kysyy miksi palvelusi on niin kallis?

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.