Search
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Pelkäätkö sinäkin päätöksiäsi?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Tutkijat ovat osoittaneet lukemattomia kertoja, että valinnanvapaus pitää ihmisen terveenä. Mutta aivan päinvastaisiakin tuloksia on kirjattu. Mistä ne saattaisivat johtua?

Monet lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että hoidon tulokset paranevat, jos potilas saa itse osallistua hoitomenetelmiä koskeviin päätöksiin.

Ratkaisevaa on sairastuneen oma (vaikka valheellinenkin) tunne, että hän on saanut päättää omasta kohtalostaan.

Eräässä tapauksessa tutkittiin ylipainoisia lapsia. Puolet heistä sai valita yhden kolmesta hoidosta. Toiselle puoliskolle oli tarjolla vain yksi vaihtoehto.

Menetelmien etukäteiskuvaukset olivat tarkoituksellisesti niin epämääräisiä, että todellisuudessa kaikki lapset saivat huomaamattaan saman kuurin.

Oman hoitonsa (näennäisesti) valinneet lapset laihtuivat enemmän kuin ne, joilta ei asiaa lainkaan kysytty.

Entä terveet ihmiset, toimivatko he samoin?

Kyllä, sama mekanismi näyttäisi toimivan riippumatta siitä, onko koehenkilö sairas vai elämänsä kunnossa.

Vapaaehtoisen joukon jäsenet saivat valita omaan harjoitusohjelmaansa kuuluvat kuntoilumuodot. Toisessa ryhmässä harjoitteleville kerrottiin, että heidän ohjelmansa sisältö on sattumaa.

Kuuden viikon seurantajakson aikana sattumaryhmän jäsenet osallistuivat harjoituksiin aina vain laiskemmin kuin itse oman ohjelmaansa vaikuttaneet.

Tämä kaikki käy järkeen. Totta kai ihmiset ovat tyytyväisiä, jos he saavat päättää omista asioistaan. Päinvastainen tilanne on monille tuttu työpaikoilta.

Omaa kohtaloa koskevat päätökset tehdään jopa jossain muussa maassa. Niihin ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta itse vaikuttaa. Eräänä päivänä vain tulee ilmoitus, että yt-neuvottelut alkavat.

Seurauksena on voimattomuuden tunne. Se on erittäin stressaava.

Mutta onko selvää, että omat vaikutusmahdollisuudet olisivat aina hyväksi?

Kanadalaisen Victorian yliopiston tutkijat Jennifer A. Veitch ja Robert Gifford tekivät 1990-luvun puolivälissä kokeen, jossa he selvittivät työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien vaikutusta heidän työtuloksiinsa.

Osa tutkimukseen osallistuneista sai vaikuttaa siihen, miten hänen työpisteensä oli valaistu. Osalle sellaista mahdollisuutta ei tarjottu.

Mitä enemmän koehenkilöt saivat vaikuttaa, sitä huonompia heidän työsuorituksensa olivat. Etenkin luovuutta vaativien tehtävät sujuivat huonosti.

Näin kävi siitä huolimatta, että tutkitut itse kertoivat olevansa tyytyväisiä vaikutusmahdollisuuksiinsa. Outoa, eikö totta?

Selitys saattaa kuitenkin olla yksinkertainen. Tutkijat arvelivat, että eräiden aikaisempien tutkimusten tulos toistui. Koehenkilöt pelkäsivät omien ratkaisujensa seurauksia:

Entä jos epäonnistun valintojeni vuoksi? Tuleeko pomolta risuja? Joudunko naurunalaiseksi omaa syytäni?

Näin luultavasti kävi myös kanadalaisten tutkimuksessa, vaikka osallistujien työoloja koskevista päätöksistä ei edes ollut luvassa mitään palautetta jälkikäteen.

Päätelmä on linjassa sen havainnon kanssa, että monet sairastuneet eivät missään tapauksessa halua ottaa vastuuta omasta hoidostaan. He pelkäävät seurauksia.

Sekin on ymmärrettävää. Kuvittele, että olet kuolemansairas. Sitten lääkäri utelisi sinulta, mitä ihmettä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Toisaalta asiakkaasi haluaa kontrolloida itseään koskevia päätöksiä. Toisaalta hän pelkää niiden seurauksia. Hyvä asiantuntija ottaa ohjat, poistaa pelot – mutta antaa asiakkaan vaikuttaa ainakin näennäisesti.

Lähde: CHOICE, PERCEIVED CONTROL, AND PERFORMANCE DECREMENTS INTHE PHYSICAL ENVIRONMENT, Veitch & Gifford, Journal of Environmental Psychology (1996) 16, 269-276

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Crazy chemist with a failed experiment, explosion in laboratory
Jari Parantainen

Vain supertähtien tuotteistaminen unohtui

Jopa maailman tunnetuimpien gurujen asiantuntemus muuttuu rahaksi hyvin nihkeästi – ainakin, jos palvelujen tuotteistaminen unohtui. Freakonomics-kirjan toinen kirjoittaja Steven D. Levitt kertoi hiljattain omasta firmastaan, joka ei menestynyt.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Karisma kumpuaa vikkelyydestä

Harvard Business Review (3/2016) kirjoitti Queenslandin yliopiston professori William von Hippelin tutkimuksesta (juu ei, nimi ei ole aprillipilaa). Tulokset kertoivat, että mitä vikkelämmin koehenkilön pää toimii,

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.