Etsi kirjoituksia
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Lyhyt vai pitkä myyntipuhe, osa 1

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Myyjän kannattaa sanoa asiansa napakasti. Kuitenkin suoramarkkinoijien mittaukset osoittavat, että pitkä myyntipuhe myy enemmän kuin lyhyt. Pitäisikö siis tiivistää vai laverrella?

Kirjoitin hiljattain (Olisi edes pyryttänyt) siitä, miten myyntipuheesta kannattaa karsia turhia sanoja. Jotkut saivat käsityksen, että mielestäni lyhyt myyntipuhe olisi parempi kuin pitkä.

Todellisuudessa pitkä tarina kuitenkin useimmiten peittoaa lyhyen. Monet kokeneet suoramarkkinoijat ovat päätyneet samaan tulokseen. Mitä pidempi suorakirje on, sitä enemmän se saa asiakkaat tilaamaan.

Eikö tämä sitten ole aivan ristiriidassa pyryttää-esimerkin kanssa?

Ei suinkaan. Vertaa näitä kahta näytettä:

  1. ”Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että sen näkemäni auton väri näytti siniseltä.”
  2. ”Minusta auto oli sininen.”

Molemmat tarkoittavat (riittävän tarkasti) samaa. Mutta ensimmäinen virke on yli tuplasti jälkimmäistä pidempi. Se johtuu täytesanoista. Ne eivät sisällä informaatiota. Kirjoittaja rasittaa lukijaa turhaan.

Tässä toinen esimerkki, jonka nappasin teknisille tuotepäälliköille tarkoitetun koulutuksen esitteestä:

”Kaupan alalla ja kulutustottumuksissa tapahtuvat muutokset kiristävät kilpailua ja merkitsevät haasteita tuotekehitykseen ja markkinointiin. Mm. kauppojen omien merkkien suosion kasvu sekä kuluttajien entistä kriittisempi suhtautuminen ostopäätöksiin vaatii tuotepäälliköltä aikaisempaa kovempaa panosta oman tuotteen esille tuomiseksi ja markkinaosuuden säilyttämiseksi tai kasvattamiseksi.”

Mitä kirjoittaja yrittää sanoa? Sitä on vaikea hahmottaa, koska ydin on hautautunut merkityksettömiin tilkesanoihin.

Hänen viestinsä on tiivistettävissä vaikka näin: ”Tuotepäällikkö: jollet pidä varaasi, pian olet työtön.”

Veikkaan, että useimmat jättävät pitkän kapulakieliversion kokonaan lukematta. Siksi se on aivan turha.

Miksi sitten esimerkiksi kuusisivuinen myyntikirje myy paremmin kuin hyvin lyhyt, ehkä vain vajaan sivun pituinen sanoma?

Se johtuu siitä, että oikein laatimasi pitkä myyntikirje ei ole pitkä täytesanojen vuoksi. Se on pitkä siksi, että se sisältää paljon informaatiota. Se on täynnä iskevästi tiivistämiäsi hyötyjä, joilla on lukijallesi merkitystä.

Perinpohjainen viestisi toimii myös siksi, että se ehtii taklata asiakkaasi mielessä pyörineitä vastaväitteitä. Siihen lyhyt törähdys harvoin pystyy.

Pitkä myyntipuhe ei ole helppo. Sen on syytä perustua niin sujuvaan ja vahvaan tarinaan, että se onnistuu pitämään asiakkaasi pihdeissään. Hänen on pakko saada tietää lisää. Jos ostajan kiinnostus herpaantuu hetkeksikään, menetät pelin.

Mitä pidempään asiakkaasi altistuu viestillesi, sen todennäköisemmin hän ostaa. Siksi perinpohjainen myyntipuheesi tuottaa enemmän tilauksia kuin hätäinen huitaisu.

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

Mitä sissimarkkinointi tarkoittaa?
Jari Parantainen

Sissimarkkinointi tarkoittaa muutakin kuin oivaltavia mainoksia

Sissimarkkinoinnin määritelmä näyttää riippuvan täysin siitä, keneltä sitä kysyy. Tämä näkyi selvästi, kun pyysin Twitter-kansalta vinkkejä tuoreista sissimarkkinoinnin esimerkeistä. Mutta käsitteen isän Jay Conrad Levinsonin

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.