Etsi kirjoituksia
Close this search box.
Hittituotteen tunnusmerkit

Hittituotteistuksen ennusmerkit

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Palvelubisnestä ei synny ilman tarjontaa. Mutta millaiset ennusmerkit kielivät, että uudelle palvelulle voisi löytyä myös todellista kysyntää?

Jos joku tietäisi varman hittipalvelun reseptin, hänen ei enää tarvitsisi tehdä töitä. Mutta vaikka varmaa tietoa ei olisikaan, joitain yhteisiä tunnusmerkkejä lupaavista tuotteistamisen kohteista toki löytyy.

1. Näennäisen mitätön bisnes

Lienee aika selvää, että kaikki ilmeisimmät aarteet on joku muu jo poiminut talteen. Siksi uuden pelurin kannattaa tarttua tehtäviin, jotka eivät ole muille kelvanneet.

Palvelumarkkinan olisi siis syytä näyttää arkiselta, vähäpätöiseltä tai liian kalliilta valloitettavalta.

Myös se on hyvä merkki, että isojen kilpailijoidesi asiantuntijat nyrpistelevät niin mitättömille töille nenäänsä.

Näin saat aikaa hioa omia prosessejasi kuntoon kaikessa hiljaisuudessa. Jonain päivänä valtavirtaa etenevät kilpailijat huomaavat, että alun perin mutasarjassa möyrinyt tulokas onkin rakentanut menestyvän bisneksen.

Siinä vaiheessa ison yrityksen on kätevintä ostaa firmasi pois kuljeksimasta.

2. Paloiteltavissa yksinkertaisiksi tehtäviksi

Etenkin asiantuntija alkaa mielellään tuotteistaa sellaista palvelua, jonka vain hän itse osaa toimittaa. Siksi palvelusta tulee henkilöriippuvainen. Liiketoiminta ei pysty kasvamaan, koska huippuosaajia on harvassa.

Jos lähtökohta on kerta kaikkiaan mutkikas, paloittele vaikea työ yksinkertaisiksi osatehtäviksi. Työn on tuotettava laadukkaita tuloksia keskivertotyöntekijöiden voimin.

Tähän perustui jo Henry Fordin menestys aikanaan. Ei liukuhihnan ääressä kukaan olisi osannut koota autoa alusta loppuun. Mutta kukin osasi hoitaa jonkin osan kokonaisuudesta.

Kun olet jakanut työn sopivasti osiksi, pystyt myös hajauttamaan sen eri alihankkijoille. Hajoita & hallitse -politiikka on tehokas tapa suojata liiketoimintaasi. Vain pientä osaa kokonaisuudesta tuottavan alihankkijan on vaikea kaapata bisnestäsi itselleen.

3. Jatkuva tarve

Lienee selvää, että jatkuva palvelu on lupaavampi vaihtoehto kuin kertaluontoinen rykäisy.

Niinpä kannattaisi kiinnittää huomiota sellaisiin asiakkaiden tarpeisiin, joihin ei ole olemassa lopullista ratkaisua.

Jos tarve säilyy päivästä ja vuodesta toiseen, niin säilyy myös kassavirtasi.

4. Perinteinen tee se itse -tehtävä

Asiakkaasi pitävät monia tehtäviään itsestäänselvyyksinä. Kun tiettyä työtä ei ole koskaan aikaisemmin ollut tapana ulkoistaa, sellainen vaihtoehto ei tule edes kenenkään mieleen.

Palvelubisnekselle on tyypillistä, että vasta tarjonta luo kysyntää.

On sinun asiasi käydä ensimmäisenä ehdottamassa, että voisit ottaa vastuun asiakkaasi puolesta. Jos palvelusi on tehokas vaihtoehto ja osaat myydä, saat hommat hoitoosi ennemmin tai myöhemmin.

5. Asiakkaan vihaama rutiini

Asiakkaasi henkilökunta saattaa aidosti vihata joitain työpäiväänsä kuuluvia rutiineja. Jos pystyt hoitamaan sellaisen paskaduunin muiden puolesta, jättipotti saattaa olla jo aivan ulottuvillasi.

Kun kehität uusia palveluja, etsi listan tunnusmerkkejä asiakkaidesi arkitöistä. Paras tuotteistus on sellainen palvelu, jonka tuottamiseen ei tarvita huippuasiantuntijoita. Sen sijaan loistavia tuloksia tulisi syntyä aivan tavallisten työntekijöiden voimin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Kuinka kalastat ruutanoita
Tommi Elomaa

Kuinka kalastat ruutanoita?

Miten myyt asiakkaille, jotka säästävät pysyäkseen hengissä? Millaisella syötillä ruutana käy koukkuun kiinni?

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.