Neljän tunnin työviikko

28.11.2007    Jari Parantainen   17 kommenttia

Ammattilainen ryhtyy yrittäjäksi, koska hän ajattelee sillä tavoin pääsevänsä vapaaksi. Mutta jos hän osaa hommansa, pian hän löytää itsensä pakkotyöstä. Sitä riittää vuorokauden ympäri. Miten ansa olisi vältettävissä?

Luin poikkeuksellisen mielenkiintoisen kirjan. Se on The 4-Hour Workweek, jonka on kirjoittanut kolmekymppinen heppu nimeltään Timothy Ferriss.

Ferriss ajatui aikanaan samaan tilanteeseen lukuisten muiden yrittäjäsiskojen ja -veljien kanssa. Hän huomasi ryhtyneensä yrityksensä pahimmaksi pullonkaulaksi ja kasvun esteeksi.

Niinpä hän päätti ulkoistaa itsensä. Kirja kertoo konkreettisin esimerkein, miten hän on sen tehnyt käytännössä.

Nykyisin äijä matkustelee ympäri maailmaa seikkailemassa milloin missäkin. Hän ei ole sinänsä lopettanut työntekoa. Mutta hän on vähentänyt oman osuutensa pakertamisesta ehdottomaan minimiinsä.

Ferriss on siirtänyt kaikki mahdolliset firmansa toiminnot eri alihankkijoille. Niinpä hän väittää käyttävänsä työhönsä vain muutaman tunnin viikossa. Tilille napsahtaa kuitenkin joka kuukausi enemmän rahaa kuin aikaisemmin.

Opus näyttää, miten raakoja päätöksiä todellinen priorisointi voi edellyttää. Tuotteistajan näkökulmasta Ferrissin viesti on sinänsä tuttua turinaa: firman idea ja viisaus on siirrettävä yrittäjän päästä osaksi automaattisesti toimivaa prosessia.

Bisneksen on toimittava niin, että omistaja vain käynnistää koneiston ja valvoo sitä. Hän ei toimi itse osana konetta. Jos hän sen tekee, hän on pian tuomittu näpertelemään väärien asioiden parissa.

Yrittäjän homma on siis pakertamisen sijaan suunnitella liiketoimintakonsepti ja johtaa sitä. Hänen tehtävänsä ei ole vastailla 16 tuntia vuorokaudessa sähköposteihin tai sammutella päivittäisiä tulipaloja milloin missäkin.

Työntekijän ongelma on usein se, ettei hän uskalla ottaa ohjaksia omiin käsiinsä. Yrittäjä kehittää oman vankilansa juuri päinvastoin. Hän ei uskalla luovuttaa vastuuta juuri mistään. Näperteletkö sinäkin yökaudet sellaisten yksityiskohtien parissa, jotka voisit ulkoistaa alihankkijan murheeksi?

Lähde: The 4-Hour Workweek, Timothy Ferriss, Crown Publishers 2007

 (0)
Aiheet:17 kommenttia

 1. Antti kirjoitti:

  Kiitos lukuvinkistä! Kirja oli enemmän kuin hintansa väärti.

  Amerikkalaista hehkutushöystöä oli omiksi tarpeiksi (ehkä 1/4 osa kirjasta), mutta se ei juuri häirinnyt, kun asian ydin oli vahva. Yrittäjän kannattaisi lukea kirja ja pysähtyä miettimään noita yllä mainittuja asioita. Kirjaa tuskin on tarkoituskaan pureksimatta niellä, mutta sitä voi käyttää lähtökohtana tai "väittelykaverina".

  Kerrothan Jari jatkossakin kun löydät mielenkiintoisia alan kirjoja! Kaikkia kun ei ole opiskelijan vara ostaa, vaikka harvemmin rahat ovat kirjakaupassa hukkaan menneet:)

   (0)
   (0)
 2. Marko Pyhäjärvi kirjoitti:

  Kappas, lueskelin aikoinaan erään amerikkalaisen bloggaajan arviota tästä kirjasta, mutta ajan mittaan unohdin sen. Nyt kun mainitsitte kirjan ja kehuitte sitä niin tulipa halu lukea se.

  Antti, ostitko kirjan Suomesta vai Amazonista?

   (0)
   (0)
 3. Antti kirjoitti:

  Tämä taisi olla Abebooks.com:ista. En tiedä mitä kirja maksaa kirjakaupassa, mutta veikkaan, että paljon. Kannattaa katsoa Amazonista ja tuolta, jos ei ole palava kiire.

  Ite otan usein käytetyn kirjan abebooks.comista - hyvä hinta/laatusuhde. Myös ebay:stä voi löytyä sopuhintaan.

   (0)
   (0)
 4. Sami Hurme kirjoitti:

  Suosittelen kirjaa! Sai minutkin ajattelemaan, vaikka kannatankin hands on -johtamista...

   (0)
   (0)
 5. Marko Pyhäjärvi kirjoitti:

  Kuulostaa hyvältä, ei muuta kuin tilaukseen. Hinta Amazonissa $11.97.

   (0)
   (0)
 6. Jussi Riku kirjoitti:

  Antti, jos et lue kirjaa enää toista kertaa, mutta voit suositella sitä muille, niin tarjoa kirjasi vuokralle tai myytäväksi Bookabookassa.

   (0)
   (1)
 7. Juho Tauriainen kirjoitti:

  Todella hyvä kirja. Luetaan, otetaan opiksi ja kerrotaan sitten mitä on tapahtunut :)

   (0)
   (0)
 8. Henri Neuvonen kirjoitti:

  Ite luin kirjan pari vuotta sitten ja se muutti hyvin paljon omaa ajatusmaailmaani. Olen myös suunnitellut kaikki nykyiset yrityskuvioni Ferrissin ajatusmaailman pohjalta, että minun ei tarvitse tehdä töitä yrityksen toimintojen eteen. Netin ansiosta tehtävä on huomattavasti helpompaa kuin aiemmin.

  Jos haluaa lukea lisää kuinka rakentaa toimiva systeemi, kannattaa lukea kirja The E-Myth Revisited, Michael Gerber. Ferriss on ottanut paljon asioita itselleen tästä kirjasta, joten suosittelen lämpimästi.

  Oon suositellut Neljän tunnin työviikkoa monille ihmisille ja huomannut hyvin erilaisia reaktioita ihmisissä, jotka on lukenu kirjan. Toiset on ylistäny ja kehunu kirjaa aivan kuten minäkin, kun taas toiset on menny naama peruslukemilla. Nyt kun kattoo hiukan taaksepäin niin nämä ihmiset, jotka innostui kirjasta ja otti opiksi, on menny elämässä huikeesti eteenpäin kohti tavoitteitaan. Toiset taas pyörii samassa oravanpyörässä, kun suurin osa ihmisistä ja valittaa muutaman euron vuokrankorotuksista.

   (0)
   (0)
  • Jari Parantainen kirjoitti:

   Henri, kiitos kommentistasi!

   Tuo Gerberin kirja on omiakin suosikkejani, sen olisi oltava pakollista luettavaa etenkin kaikille työllä itseään murhaaville yksinyrittäjille.

   Mainitsemasi valittajien porukka on sitä demarikasvatuksen saaneiden joukkoa, joiden mielestä aina jonkun muun täytyy ottaa vastuu heidän pärjäämisestään.

   Siis kenen muun, saatat kysyä? No ihan sama, kunhan se on vain joku muu kuin valittaja itse. Ehdokkaiksi sopivat valtio, viranomainen, koulu, armeija, työnantaja, ammattiliitto, puoliso, äiti tai vaikka pullon henki!

    (0)
    (1)
 9. Henri Neuvonen kirjoitti:

  En voisi olla enempää samaa mieltä vastauksesi ensimmäisen kappaleen kanssa.

  Mainitsemasi valittajat ovat kyllä tuttua porukkaa. Muistan, kun muutin pois kotoa 18-vuotiaana ja minulle selvisi, että valtio maksaa vuokrani ja minulle jää senkin jälkeen rahaa elämiseen. Olin innoissani siitä, että Suomessa tuetaan opiskelijoita näin avokätisesti. Valittajat ovat mm. sitä porukkaa, jotka vaativat täyden elatuksen valtion varoista vaikka he opiskelisivatkin laiskasti korkeakouluissa kymmenen vuotta.

  Mitä muuten puuhaat nykyään?

   (0)
   (0)
 10. veikka kirjoitti:

  Yrittäjän neljän päivän työviikko tarkoittaa käytännössä 7 päivää viikossa töitä :)

   (0)
   (1)
 11. EmilT kirjoitti:

  Muutama vuosi vierähtänyt postauksestasi, mutta eipä asiat ole miksikään muuttuneet.

  Loistava kirja ja sitä Googlettemalla eksyin tänne :)

   (0)
   (0)
  • Jari Parantainen kirjoitti:

   Totta tupiset, kirja on yhä erittäin ajankohtainen!

   Koska olen itsekin yksinyrittäjä, etsin jatkuvasti keinoja ulkoistaa osia bisneksestäni. Juuri viime viikolla tein sopimuksen, jonka avulla saan muutamalla satasella kuussa palvelukseeni joukon päivystäviä asiakaspalvelijoita. Diili on kuin suoraan Ferrissin kirjasta.

    (1)
    (0)
 12. Thomas Pälikkö kirjoitti:

  Investoit mahdollisesti ulkoistettuun chat-palveluun? Menneellä viikolla keskustelin erään ikkuna/lasituotteita valmistavan yrityksen kanssa, joka oli investoinut ulkoistettuun chat-palveluun muutamalla sadalla eurolla kuussa. Puhelimessa täti kirosi kuvion alimpaan helvettiin. Ulkoistettu chat on tarkoittanut heidän tapauksessaan läjää junnuja, jotka eivät tunne yrityksen tuotteita ja palveluita "syväkoulutuksesta" huolimatta. Generoivat myynnille lähinnä sekopäisiä asiakasviestejä, joita joutuvat sitten tarkentamaan jälkikäteen. Ja se vasta noloa onkin ja sitoo myynnin aikaa - vaikka ajatus oli nimenomaan toiseen suuntaan.

   (0)
   (0)
  • Jari Parantainen kirjoitti:

   Oikein arvasit! Palvelu kuulostaa oikein sopivalta Nosteen tarkoituksiin.

   En kylläkään olettanut sekuntiakaan, että Fonectan porukka tietäisi tuotteistani mitään. Silti siitä saattaisi olla hyötyä, sillä yksikin lisäkauppa kuittaisi vuoden veloitukset.

   Tosin taas kerran jouduin vääntämään irtisanomismahdollisuudesta, sillä haluan tietenkin ensin testata palvelua. Se ei tahtonut onnistua.

   Jostain syystä fonectalaiset myyvät jääräpäisesti pitkiä kiinteitä sopimuksia. Se on outoa, luulisi muidenkin purnaavan moisesta neukkulan kasarimeiningistä.

   Jos palvelu on kerta niin pirun hyvä, miksei edes myyjä itse tunnu luottavan sen jatkuvuuteen ilman pakkotoimia?

    (0)
    (0)
 13. Thomas Pälikkö kirjoitti:

  No ei muuta kuin lycka till ja sillai. Vuosisoppareita tuntuvat kaikki chat-hässäkkää tarjoavat esittävän. Yleensähän noissa on 3kk irtisanomisaika. On ostajan kannalta paha rasti, mikäli palvelu todetaan 2 kk käytön jälkeen tuottavan enemmän ongelmia kuin hyötyjä (kuten Täti ikkuna/lasifirmasta kertoi) ja sen kanssa pitäisi vaan kärsiä 10 kuukautta lisää. Kait tuon saa edes pois päältä, jos tarvetta tulee? Vai veloitetaanko siitä erikseen sopimuksen ennenaikaisen purkamiseen liittyvät kustannukset?

   (0)
   (0)

Osallistu keskusteluun!